Pàgines

Arxiu

divendres, 26 de febrer del 2016

HISTÒRIA DE SABADELL SARDANISTA


L’A.C.F. SABADELL SARDANISTA es va fundar oficialment el dia 16 de març de 1947 amb la presidència de Carles Vivé Vila essent el seu primer local social al cafè Español, al número 41 de la que avui és la Avda. 11 de Setembre.


Des de el primer moment ha estat capdavantera en l’organització d’actes sardanistes a Sabadell i a nivell de país. En el mateix any de la seva fundació ja va formar part de la Comissió Abat Oliba, encarregada dels actes d’entronització de la Verge de Montserrat, i organitzà un acte per contribuí a la subscripció popular per la Llàntia del sardanisme que els sardanistes ofrenaren a Montserrat.

Entre el 1947 i el 1948 s’organitzaren les “Festes de a Sardana i els concerts” i  el 30 de juliol de 1950 el 1er  Concurs Regional de Colles Sardanistes durant els actes de la Festa Major. El 1950 va ser escollit president en Ramon Miralles Mestre, ocupant el càrrec fins el 1953 que el va substituir Pau Mas Amenós, any en el que l’entitat  també  va organitzar un homenatge al mestre Joaquim Serra.

Durant aquests primers anys, les ballades de sardanes ja eren la principal activitat i es feien en diferents locals tancats com el pati del CNS, els jardins Cervantes, al començament de la Rambla, als jardins Camps, a la pista del cafè Rubion, la pista del Club Natació, al Fronton Sabadell i la pista de la Joventut Atlètica fins que el 1951 es va decidir organitzar-les d’una manera estable a la pista de l’empresa Manufactures Carol (al carrer Calderón xamfrà amb Jovellanos), fins que al 1960 es va enderrocar per construir-hi la actual Escola Industrial d’Arts i Oficis.

El 1956 agafava la presidència en Ramon  Nonell Calvó, al que va substituir un any després Agustí Pladellorens Pujol  i el 1958 passava a ser president en Narcís Mañosa Figueras que ho fou fins el 1960 i també el 1962.  A partir de 1958 es va organitzar e 1er Aplec de la Sardana del qual fins el 2015 se’n han celebrat 53 edicions.

Entre el 1961 i el 1978 ocuparen la presidència de l’entitat en Salvador Saumoy Pellicer, Gregori Gil Abellán,  Víctor Tortosa Roca, Josep Maria Montagut Campalans, Joaquim Ribalta Puig i Lluís Subirana Rebolloso, època en la que es promogueren  la instauració de nous actes com els Aplecs de Can Deu, els concerts de Sant Esteve, els campionats de sardanes revesses, la revetlla de sardanista, els concursos de colles, etc..., i es va celebrar el 25è aniversari que es va aprofitar per impulsar l’entitat entre la ciutadania amb un programa especial de ballades de sardanes. Va ser una època de molta eufòria i Sabadell Sardanista va col·laborar també amb altres actes com la organització d’un concert de l’escolania de Montserrat (1972), la inauguració del monument a Pep Ventura (1973), l’homenatge a Pau Casals (1974), la formació i presentació de la cobla Jovenívola de Sabadell (1976) i la I Trobada Nacional de les Cobles Infantis i Juvenils (1978).

A l’any 1979 fou escollit president Sebastià Roca Rosell i al 1983 novament Gregori Gil Abellán fins el 1987 en que també tornava a assumir la presidència Víctor Tortosa Roca fins el 1994, al que substituí Manuel Torrell Garcia, al que li correspongué  assumí la realització dels actes del 50è aniversari de Sabadell Sardanista (1997) que foren diversos, amb concerts, exposicions, ballades, enregistrament de sardanes, col·laboració en noves publicacions, etc...que tingueren molt encert.
Entre el 1982 i el 1999 l’Aplec es va anar celebrant a diferents llocs ja que per diversos motius no s’acabava de trobar el lloc més adequat: Escola Samuntada, Escolapis, Can Deu, La Salut, i a Pl. Catalunya/La Salut/Pl. Dr. Robert.

El dia 3  de desembre de 1995 s’instaurà per primera vegada la Diada del Soci amb la finalitat de reunir als socis de l’entitat en una diada de germanor.
L’any 2001, Carme Folch Aura es va fer càrrec de la presidència iniciant-se una nova etapa per l’Aplec amb el canvi de lloc de celebració ja que es va traslladar al Bosc de Can Rull, on ha quedat establert fins avui.

Durant les festes de la Salut de 2003, Sabadell Sardanista organitzà  novament, després de molts anys, un concurs de colles sardanistes a Sabadell dintre dels actes de l’Aplec de la Salut.
L’any 2006 es compliren cent anys de la fundació de la primera entitat sardanista a la ciutat  i el fet no va passar desapercebut per Sabadell Sardanista que organitzà un ambiciós programa d’actes sardanistes que foren molt concorreguts. Al juny del 2007 s'inaugurà l'esperada plaça de la Sardana.

Robert Guillem  Ripoll va agafar el relleu l‘any 2008 i l’any següent, després de molta perseverança des de feia anys per part de Sabadell Sardanista envers l’Ajuntament de la ciutat, es va inaugurar el monument a la sardana a la Plaça Marcet.

Des de l’any 2012, Francesc Manaut Clusella és l’actual president, mantenint la línia d’activitat i superació de Sabadell Sardanista al  nivell habitual. Durant el primer any del seu càrrec l’entitat va organitzar a Sabadell la Trobada de la Comissió d’Aplecs de les comarques barcelonines i el 2013 l’ensenyament de la sardana a l’escola es va integrar dins el cicle “Ciutat i Escola” que promou l’Ajuntament de Sabadell.